Povratak

Crne naslage (kraste) na licu mačke | Dijagnostika i tretiranje dermatoloških oboljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Poštovani,  imam problem kod mačke, na bradi joj se stvaraju crne tvrde nakupine skroz uz kožu na dlaci i to se širi ima i oko očiju i na mjestu gdje su brkovi. Vodila sam je kod dva veterinara, ali problem nije riješen niti se otkrilo šta je u pitanju. Mazala sam je canesten kremom, hidrociklinom, hrolanfenikol, borovom vodicom čistila, flogocid kremom, ali ništa pomoglo nije. Veterinar je to strugao i pod mikroskop gledao, slao je u labaratoriju, išla je i pod UV lampu, ništa pronašli nisu. Ona to češe i zna napraviti ranice. Ne znam više šta da radim, dvije godine to već traje. Da li možete predpostaviti sta je i koje nalaze da joj uradim? Rađen je i bris očiju jer žmirka kada te nakupine počnu da se stvaraju, kada ih nema ne žmirka, ali i bris nije pokazao ništa. Hvala vam unaprijed na odgovoru, očajna sam, žao mi je mačke i želim samo da joj pomognem, ona živi u stanu i ne izlazi van. Što se tiče higijene, mnogo vodim računa o tome, imam još dvije mačke koje s njom žive i one nemaju problem kao ona. Jadranka

O: Poprilično teško mi je točno diferencirati o čemu je riječ kod Vašeg ljubimca.

Općenito gledajući, krasta je zapravo posljedica oštećenja kože i sastoji se od seruma, krvi i upalnih stanica.

Kemijske tvari i opekline te reakcije na mjestu aplikacije lijeka možete odmah isključiti ako ste sigurni da mačka nije niti s jednom od navedene tri stvari dolazila u dodir. Također, da su u pitanju buhe ili uši, mačka bi se češala po čitavom tijelu, a ne samo po njuškici. Šugarci se obično nalaze na onim mjestima na koži koja su slabije obrasla dlakom (trbuh, prsa, sapi, uši, laktovi i noge). Iako su šugarci vrsno specifični, mogu infestirati i čovjeka koji je bio u direktnom kontaktu s oboljelom mačkom. Prvi simptom ove bolesti je jak svrbež, koža postaje zacrvenjena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama.

Kod mačića i mladih mačaka se najčešće javlja gljivično oboljenje koje se manifestira krastama i zadebljanjem najčešće po koži lica i uški te nalazimo bezdlačna okrugla jasno lokalizirana mjesta. Bolest se javlja kod mlađih životinja kojima je oslabljen imunitet, kod životinja koje se drže u lošim higijenskim uvjetima, te kod imunosupresivnih životinja. Kod mačaka je dermatofitoza najčešće uzrokovana gljivicom Microsporum canis. Odrasle mačke često ne pokazuju nikakve simptome bolesti. Microsporum canis može prijeći i na čovjeka. Kod ljudi Microsporum canis izaziva crvenilo, svrab i ljuštenje kože.

Životinja se inficira gljivicama putem spora koje izrastaju u tzv. hife, a zaražena dlaka predstavlja uzrok infekcije. Spore gljivice M. canis mogu preživjeti i do 2 godine, a u životinji - prenosiocu mjesecima. Smatra se da je moguć prijenos i zrakom. Klinički znaci bolesti su zapravo odgovor napadnutog organizma mačke. Kod životinja koje dobro podnose invaziju ovih uzročnika upalni je proces minimalan ili nije uopće vidljiv (takve mačke su prenosioci). Kod životinja koje burno reagiraju, može se javiti i tzv. generalizirana dermatofitoza po cijelom tijelu životinje. Dermatofiti produciraju toksine i enzime koji ozljeđuju kožu i koža reagira obrambenim mehanizmima tako što se javlja crvenilo i upala, te ispadanje dlake. Inkubacija bolesti je približno 2-3 tjedna. Pojavljuju se bezdlačna mjesta (tzv. alopecije) sa manje-više izraženim ljuštenjem kože na različitim dijelovima tijela, a ponekad je prisutno samo nježno ljuštenje kože uz blago ispadanje dlake.

Ovdje je bitno napomenuti da je dijagnostika dermatoloških oboljenja u mačaka vrlo kompleksna. Uključuje pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva, a od dvojakog je kliničkog značenja: lokalnog (za dijagnostiku kožnih bolesti u užem smislu) i općeg značenja (koje je važno za dijagnostiku unutarnjih i drugih bolesti jer su kožne bolesti najvećim dijelom po etiologiji i patogenezi usko povezane s unutarnjim bolestima). Zbog svega prije navedenog, zbog toga što ste već pokušali primjenom različitih preparata (namijenjenih različitim zdravstvenim poremećajima), a niti jedan od njih nije polučio uspjehom, može se smatrati da još nije postavljena dijagnoza trenutna stanja ljubimca. U tu svrhu, odlazak kod veterinara predstavlja imperativ.

Također, savjetujem Vam da se obratite i na Klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb. Kolege na prije navedenim klinikama biti će u mogućnosti provesti cjeloviti klinički pregled te pomoću različitih dijagnostičkih postupaka (ovisno o potrebama) detektirati točno o čemu je riječ. U skladu s postavljenom dijagnozom, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje i kvalitetu života ljubimca.

Informacije o sličnim oboljenjima možete saznati i u odgovoru moje kolegice, pod naslovom Crne točkice oko usta mačke - mačje akne.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr